Mijn Oma is Proactief en Hoort er Niet meer Bij

Geschreven door Nienke van der Haak.

Mijn Oma is Proactief en hoort er niet meer bij

Mijn Oma is 96,7 jaar.

Mijn Oma is proactief.

En daarom hoort ze er niet meer bij.

Pakketten

Mijn Oma woont sinds een week in een bejaardenhuis, ik bedoel een woonzorgcentrum. Ze kan daar pakketten kiezen en dat vind ik een mooi systeem. Zo is mijn Oma 96, en het enige pakket dat ze heeft is ‘voedseldienst’. Verder haalt ze zelf haar boodschappen, wast ze zichzelf en haar afwas en hoeft alleen iemand haar de kousen aan te doen. Ze woont er omdat ze wel eens valt en dat is op haar leeftijd en met haar lijf een erg gevaarlijke bezigheid.

Mijn Oma heeft de oorlog meegemaakt (duh…), ze heeft veel pijn aan haar rug en aan vele andere ledematen en organen. Ik ken niet de precieze details van haar, want ze klaagt niet en ze heeft het er ook niet veel over. Ze is nogal van de categorie: “kijken wat ik nog wel kan” en “Ik ben heel erg blij dat mijn hoofd nog meedoet”. Ze is niet dementerend en mocht ze aan apps of internet doen, dan zou ze addict zijn van Nu.nl en andere nieuwsapps.

Mijn Generatie

Terug naar het woonzorgcentrum.

Ik belde haar om te vragen hoe het beviel tot zover. Erg wennen, ze zei: “Ik voel me als een gezond persoon in een ziekenhuis”. Ze vertelde dat er zó ontzettend veel over ziek zijn werd gepraat en dat ze dat toch best wel heel lastig vond. Mijn Oma houdt er niet van over pijn, ziekte en kwaaltjes te praten.

Ik probeerde haar een hart onder de riem te steken door te zeggen dat er vast mensen zijn die meer zijn zoals zij en ook niet van zeuren houden. Dat ze het even wat tijd moest geven.

“Ja” zei ze, “Er wonen er wel een paar van mijn generatie. 1 mevrouw van 97, ze in net jarig geweest en nog een meneer van 103.”

‘Mijn generatie’. Ja mensen, laat die maar even binnenkomen, want als jij dit leest, hoor jij daar zeker niet bij.

Ik wens dat mijn oma niet te gevoelig is voor groepsdruk en dat ze zich over 2 maanden nog niet heeft laten verleiden mee te gaan in uurlijks geklaag. Want echt, als je 96 bent, mag je van mij best dagelijks klagen. Maar wat ik wel van mijn oma heb geleerd is dat je veeeel ouder en gelukkiger wordt en blijft, als je het niet te veel doet.

Ik hoop dat er nog wat tijd is om wat proactieve soortgenoten om zich heen te verzamelen.  

Verwonderdocument

In mijn eerste baan, kreeg ik op mijn derde dag een ‘verwonderdocument’ onder mijn neus. Of ik hier alsjeblieft ALLES op wou schrijven waar ik me over verwonderde. Want, na een paar maanden, ben je niet meer nieuw en raak je de verwondering kwijt en ben je opgegaan in de massa. Of in mijn oma’s geval, de grijze of kale massa.

Het idee van zo’n document is dat een organisatie deze verwonderingen kan gebruiken als spiegel voor zichzelf en kan gebruiken als reflectiemiddel om te kijken of er zaken binnen de organisatie ook anders geregeld kunnen worden dan nu het geval is.

VitaliteitsTafel

Als ik de baas zou zijn van het woonzorgcentrum en mijn oma zou de pijn-ziekte-kwaaltjes cultuur beschrijven in een verwonder document (of gewoon aan een medewerker op de gang vertellen), dan zou ik een “Anti-ziek-tafel” inrichten, of positief geformuleerd een “Vitaliteitstafel”, met halfvolle glaasjes advocaat.glaasjes advocaat

Misschien ga ik mijn oma een bordje geven die ze in de ontmoetingsruimte op tafel kan zetten:

“Aan deze tafel mag OVERAL over worden gepraat. Behalve over Ziekte – Pijn en Kwaaltjes.”

Zou het helpen?

Mijn oma is proactief en zal er vast zelf een oplossing voor vinden

 

Vers

Alle voice-overs en trainingen maak ik Vers. Mijn bedrijf heet dan ook Vers!

Vers te volgen

Op de sociale media zijn we Vers! te volgen. Volg, reageer en kom in contact.

twitter-iconyoutube-iconlinkedin-iconsoundcloud-iconfacebook-icon

Contact

Nienke van der Haak- Kraeima
Enschede - Nederland /  The Netherlands
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(+31) (0)6 46428075